Ιστορία

Η Ιστορία μας…


Πάνω από 180 χρόνια εκπαιδευτικής και κοινωνικής προσφοράς

Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης, ένα από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, ανάγει την αρχή του στις 25 Ιουλίου 1838, όταν ιδρύθηκε ως Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Διονύσιος» στους πρόποδες της Ακρόπολης. Το 1889, το σχολείο επεκτάθηκε σε δύο κύκλους σπουδών (στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση) και μετονομάσθηκε σε «Λεόντειο Λύκειο» προς τιμή του Πάπα Λέοντος ΙΓ΄, ο οποίος ήταν φιλέλληνας και υποστήριζε θερμά την Παιδεία στην Ελλάδα. Το 1897 ήταν ένας ακόμη σταθμός στην ιστορική πορεία του Σχολείου. Τη χρονιά εκείνη χτίστηκε το εξαίρετο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σίνα 4, απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών, και το Σχολείο μεταφέρθηκε εκεί.

Σημαντική στιγμή στην ιστορία της Λεοντείου Σχολής υπήρξε η ανάληψη της διοίκησης του Σχολείου από τους Μαριανούς Αδελφούς, μια Μοναχική Κοινότητα που είχε ιδρύσει στις αρχές του 19ου αιώνα ο Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας Μαρκελλίνος Champagnat. Οι Αδελφοί ενδιαφέρθηκαν αμέσως για τη συστηματική αναδιοργάνωση των σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων του Σχολείου και το οδήγησαν σε μια ανοδική πορεία. Καθώς ο αριθμός των μαθητών αυξανόταν έκτοτε συνεχώς, η Λεόντειος Σχολή μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο 1962 σε νέο κτηριακό συγκρότημα στη Νέα Σμύρνη. Στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε τον επόμενο χρόνο το Δημοτικό «Χρυσόστομος Σμύρνης», που εμπνέεται από τις ίδιες παιδαγωγικές αρχές.

Σήμερα, στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης φοιτούν πάνω από 1.800 μαθητές και μαθήτριες στα δύο Δημοτικά, “Άγιος Διονύσιος” και “Χρυσόστομος Σμύρνης”, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

 

Περισσότερα…