Η φιλοσοφία μας

Η Φιλοσοφία μας


Το Παιδαγωγικό μας Σχέδιο

Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης είναι συγχρόνως τόπος διδασκαλίας και τόπος ζωής. Σταθερή επιδίωξη για τους μαθητές της είναι να μάθουν να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν, να ζουν μαζί, και – πάνω απ’ όλα – να “είναι”. Η επίτευξη αυτών των στόχων και η ευόδωση του μορφωτικού και παιδαγωγικού μας έργου προϋποθέτουν:

 • τη λειτουργία του Σχολείου ως ζωντανής κοινότητας, όπου μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας εκτίμησης, αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης, νέοι και ενήλικες συμβιώνουν και συνεργάζονται αρμονικά.
 • την εφαρμογή ενός σαφούς Παιδαγωγικού Σχεδίου, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, αξιολογείται, βελτιώνεται και ανατροφοδοτείται συνεχώς με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων.

Η παροχή ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού έργου αλλά και η ορθή παιδαγωγική προσέγγιση των μαθητών και των μαθητριών μας, από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου, φαίνονται κάθε χρόνο και από τα εξαιρετικά αποτελέσματα των τελειοφοίτων μας κατά τις Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και από τη μετέπειτα επιτυχημένη επαγγελματική τους σταδιοδρομία και κοινωνική τους ζωή.

Για ποιους λόγους να επιλέξουν οι Γονείς τη φοίτηση του παιδιού τους στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης;

 • για να διδαχθεί τις αναλλοίωτες αξίες της ελευθερίας, της κατανόησης και του σεβασμού προς κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα ή ιδεολογία.
 • για να λάβει μια ολοκληρωμένη μόρφωση μέσα από τη συστηματική διδασκαλία των διαφόρων μαθημάτων από έμπειρους και συνεχώς καταρτιζόμενους εκπαιδευτικούς.
 • για να εμπεδώσει και να αφομοιώσει τις καινούργιες γνώσεις μέσα από ομαδικές δράσεις και εργασίες, μέσα από την καθημερινή χρήση διαδραστικού πίνακα, ηλεκτρονικού υπολογιστή και οπτικοακουστικών μέσων και μέσα από την αξιοποίηση της πλούσιας δανειστικής βιβλιοθήκης.
 • για να μάθει να χειρίζεται σωστά τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο και να κατοχυρώσει τις γνώσεις του με την απόκτηση αναγνωρισμένων διπλωμάτων.
 • για να καλλιεργήσει και να αναδείξει το ταλέντο του στη μουσική, στη ζωγραφική, στο θέατρο μέσα από τη συμμετοχή του σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
 • για να γυμνάσει το σώμα του με τη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες, αλλά και για να εκτιμήσει την αξία της ευγενούς άμιλλας και του φίλαθλου πνεύματος.
 • για να είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, μέσα σε άνετους, ασφαλείς και πεντακάθαρους χώρους, με την καθημερινή παρουσία ψυχολόγου και νοσηλεύτριας.
 • για να νιώθει το σχολείο σαν ένα δεύτερο σπίτι του μέσα από τη συνεχή συμπόρευση των δασκάλων του μαζί του και από το ζωηρό ενδιαφέρον και την αγάπη τους όχι μόνο για το ίδιο αλλά και για το κάθε παιδί.
 • για να νιώσει τη γοητεία της προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο μέσα από οργανωμένες δράσεις αλληλεγγύης και ενίσχυσης οικογενειών και κοινωφελών ιδρυμάτων.
 • για να καταλάβει την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε χώρους ιστορικής μνήμης.
 • για να αναπτύξει τη συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη, για να αισθανθεί συνειδητό μέλος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας μέσα από την επικοινωνία και την ανταλλαγή με ξένους συνομηλίκους του, χωρίς να απεμπολεί την ταυτότητά του ή να εγκλωβίζεται σε εθνικιστικούς φανατισμούς.
 • Πάνω απ’ όλα όμως, για να αναπτύξει υγιή πρότυπα και σταθερά σημεία προσανατολισμού της ζωής του, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να γίνει ένας ώριμος ενήλικος και ένας ενεργός πολίτης, ο οποίος, αντίθετα προς τον κυρίαρχο ατομισμό, θα αναλάβει ευθύνες, θα συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων και θα δεσμευθεί απέναντι στην ανθρωπότητα για το κοινό καλό.

 

Το Όραμά μας

Τα παιδιά και οι νέοι επιθυμούν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να είναι ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι. Επιθυμούν να αναπτύξουν το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και μάχονται για να βρουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία, για να προσφέρουν υπηρεσία στους άλλους. Με το Παιδαγωγικό μας Έργο στοχεύουμε στην εκπλήρωση αυτής ακριβώς της επιδίωξής τους.

Οραματιζόμαστε νέους που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του αυριανού κόσμου· νέους που δημιουργούν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, ανεκτικότητας, χαράς, ελευθερίας.

Επιθυμούμε να εμπνεύσουμε και να αναδείξουμε ενεργούς πολίτες που προβληματίζονται, αναζητούν λύσεις, δεν απορρίπτουν το διαφορετικό, αγαπούν τη ζωή, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη μάθηση, τη δημιουργία.

Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοση του υψηλού εκπαιδευτικού έργου και της κοινωνικής προσφοράς και σε στενή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου, της οποίας μέλη αποτελούν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και επιστημονικής ζωής της χώρας μας, η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης πορεύεται προς τη δεύτερη εκατονταετία της εκπαιδευτικής και κοινωνικής λειτουργίας της, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της εποχής μας και ατενίζοντας με τόλμη το μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα